Cara Berhenti Merokok

Kita semua tahu risiko kesihatan merokok, tetapi itu tidak menjadikannya lebih mudah untuk menendang tabiat. Sama ada anda seorang perokok remaja sesekali atau perokok seumur hidup seumur hidup, berhenti boleh menjadi sangat sukar.

Nikotin dalam rokok menawarkan cara yang cepat dan boleh dipercayai untuk meningkatkan pandangan anda, melegakan tekanan, dan berehat. Untuk berjaya berhenti merokok, anda perlu bukan sahaja menukar tingkah laku anda dan mengatasi gejala penarikan nikotin, tetapi juga mencari cara yang lebih sihat untuk menguruskan mood anda.

Dengan pelan permainan yang tepat, anda boleh memecahkan ketagihan dan menyertai berjuta-juta orang yang telah menendang kebiasaan untuk kebaikan.

 

Rancangan berhenti merokok peribadi anda

Walaupun sesetengah perokok berjaya berhenti dengan melancarkan ayam belanda sejuk, kebanyakan orang melakukan lebih baik dengan rancangan yang disesuaikan untuk menjaga diri di landasan. Pelan berhenti yang baik menangani kedua-dua cabaran jangka pendek berhenti merokok dan cabaran jangka panjang untuk mencegah kambuh. Ia juga perlu disesuaikan dengan keperluan khusus dan tabiat merokok anda.

Soalan untuk bertanya kepada diri sendiri

Luangkan masa untuk berfikir tentang jenis perokok anda, yang saat-saat hidup anda memanggil rokok, dan mengapa. Ini akan membantu anda mengenal pasti tips, teknik atau terapi yang mana yang paling bermanfaat untuk anda.

Adakah anda seorang perokok yang sangat berat (lebih daripada satu pek sehari)? Atau adakah anda lebih daripada perokok sosial? Adakah patch nikotin mudah melakukan kerja?

Adakah terdapat aktiviti, tempat, atau orang yang anda minati dengan merokok? Adakah anda merasakan keperluan untuk merokok selepas setiap hidangan atau setiap kali anda memecahkan kopi?

Adakah anda mencapai rokok apabila anda berasa tertekan atau tidak? Atau adakah rokok anda dikaitkan dengan ketagihan lain, seperti alkohol atau perjudian?

 

Mulakan pelan merokok berhenti dengan START

Set = Tetapkan tarikh berhenti.

Pilih tarikh dalam dua minggu akan datang, jadi anda mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan tanpa kehilangan motivasi anda untuk berhenti. Jika anda terutamanya merokok di tempat kerja, berhenti pada hujung minggu, jadi anda mempunyai beberapa hari untuk menyesuaikan diri dengan perubahan itu.

Tell = Beritahu keluarga, kawan, dan rakan sekerja yang anda bercadang untuk berhenti.

Biarkan kawan-kawan dan keluarganya masuk ke rancangan anda untuk berhenti merokok dan memberitahu mereka bahawa anda memerlukan sokongan dan dorongan untuk berhenti. Cari sahabat yang berhenti merokok juga. Anda boleh membantu satu sama lain melalui masa yang sukar.

Anticipate = Mengantisipasi dan merancang cabaran yang akan anda hadapi saat berhenti.

Kebanyakan orang yang mula merokok sekali lagi berbuat demikian dalam tempoh tiga bulan pertama. Anda boleh membantu diri anda sendiri melalui persiapan menghadapi cabaran yang sama, seperti pengeluaran nikotin dan keinginan rokok.

Remove = Alih keluar rokok dan produk tembakau lain dari rumah, kereta, dan kerja anda.

Buang semua rokok, pemetik api, asbak dan perlawanan. Basuh pakaian anda dan menyegarkan apa sahaja yang berbau seperti asap. Syampu kereta anda, bersihkan langsir dan permaidani anda, dan stim perabot anda.

Talk = Beritahu doktor anda tentang mendapatkan bantuan untuk berhenti.

Doktor anda boleh memberi ubat untuk membantu gejala penarikan diri. Jika anda tidak dapat melihat doktor, anda boleh mendapatkan banyak produk di kaunter di farmasi tempatan anda, termasuk patch nikotin, lozenges, dan gusi.

 

Mengapa berhenti begitu sukar?

Tembakau merokok adalah ketagihan fizikal dan tabiat psikologi. Nikotin dari rokok memberikan yang sementara dan ketagihan. Menghapuskan pembetulan nikotin secara berkala menyebabkan badan mengalami gejala dan gejala penarikan fizikal. Kerana kesan “rasa baik” nikotin di otak, ramai di antara kita merokok sebagai cara mengatasi tekanan, kemurungan, kebimbangan, atau kebosanan.

Berhenti bermaksud mencari cara yang berbeza dan sihat untuk mengatasi perasaan itu.
Merokok juga ditanam sebagai ritual harian. Ia mungkin merupakan tindak balas automatik untuk anda merokok rokok dengan kopi pagi anda, semasa berehat di tempat kerja atau sekolah, atau di rumah pulang anda pada akhir hari yang sibuk. Atau mungkin kawan, keluarga, atau rakan anda merokok, dan ia menjadi sebahagian daripada cara anda berhubung dengan mereka.