Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Flu

Apakah perbezaan antara selesema dan selesema

Selesema biasa dan selesema mungkin kelihatan serupa pada mulanya. Mereka berdua penyakit pernafasan dan boleh menyebabkan gejala yang sama. Tetapi pelbagai virus menyebabkan kedua-dua keadaan ini. Gejala-gejala anda membantu anda memberitahu perbezaan di antara mereka.

Kedua-dua selesema dan selesema berkongsi beberapa gejala biasa. Orang yang mengalami penyakit sama ada sering mengalami:

  • hidung berair atau kencing
  • bersin
  • sakit badan
  • keletihan umum

Sebagai peraturan, gejala flu lebih teruk daripada gejala sejuk.

Perbezaan yang berbeza antara kedua adalah betapa seriusnya mereka. Selesema jarang menyebabkan masalah kesihatan atau masalah lain. Tetapi selesema boleh menyebabkan jangkitan sinus dan telinga, pneumonia, dan sepsis.

Untuk menentukan sama ada simptom anda adalah dari selesema atau dari selesema, anda perlu berjumpa dengan doktor anda. Doktor anda akan menjalani ujian yang boleh membantu menentukan apa yang ada di belakang gejala anda.

Sekiranya doktor anda mendiagnosis sejuk, anda hanya perlu merawat gejala anda sehingga virus itu telah berjalan. Rawatan ini boleh termasuk menggunakan ubat-ubatan sejuk di-kaunter (OTC), kekal terhidrasi, dan mendapat banyak rehat.

Mengambil ubat selesema pada awal kitaran virus dapat membantu mengurangkan keterukan penyakit dan memendekkan masa anda sakit. Rehat dan penghidratan juga memberi manfaat kepada orang yang mengalami selesema. Sama seperti selesema biasa, selesema hanya memerlukan masa untuk berjalan melalui badan anda.

Apakah gejala selesema?

Berikut adalah beberapa gejala selesema biasa.

Demam
Selesema hampir selalu menyebabkan peningkatan suhu badan anda. Ini juga dikenali sebagai demam. Kebanyakan demam yang berkaitan dengan selesema berkisar dari demam gred rendah sekitar 100 ° F (37.8 ° C) hingga setinggi 104 ° F (40 ° C).

Walaupun membimbangkan, tidak jarang bagi anak-anak muda untuk mendapatkan demam yang lebih tinggi daripada orang dewasa. Sekiranya anda mengesyaki anak anda mengalami selesema, lihat doktor anda.

Anda mungkin merasa “panas” apabila anda mempunyai suhu tinggi. Gejala termasuk menggigil, berkeringat, atau menjadi sejuk walaupun suhu badan anda tinggi. Kebanyakan demam berlangsung kurang dari satu minggu, biasanya sekitar tiga hingga empat hari.

Batuk
Batuk yang kering dan berterusan adalah biasa dengan selesema. Batuk boleh bertambah buruk, menjadi tidak selesa dan menyakitkan. Anda juga mungkin mengalami sesak nafas atau ketidakselesaan dada pada masa ini. Banyak batuk yang berkaitan dengan flu boleh bertahan selama kira-kira dua minggu.

Sakit otot
Kesakitan otot yang berkaitan dengan selesema ini adalah yang paling biasa di leher, belakang, lengan, dan kaki anda. Mereka sering boleh teruk, sehingga sukar untuk bergerak walaupun ketika mencoba melakukan tugas-tugas asas.

Sakit kepala
Simptom pertama selesema mungkin sakit kepala yang teruk. Kadang-kadang gejala mata, termasuk sensitiviti ringan dan bunyi, pergi bersama-sama dengan sakit kepala anda.

Keletihan
Rasa letih adalah gejala selesema yang tidak begitu jelas. Rasa yang tidak sihat boleh menjadi tanda banyak keadaan. Triple T. Perasaan keletihan dan keletihan mungkin cepat dan sukar untuk diatasi.

Anda juga boleh menggunakan ubat resdung daripada Triple T untuk mengatasi masalah ini.