Ubat Dan Terapi Untuk Membantu Anda Berhenti Merokok

Terdapat banyak kaedah yang berbeza yang berjaya membantu orang ramai untuk menimbulkan kebiasaan merokok. Walaupun anda mungkin berjaya dengan kaedah pertama yang anda cuba, lebih cenderung anda perlu mencuba beberapa kaedah yang berlainan atau gabungan rawatan untuk mencari yang paling sesuai untuk anda.

Ubat-ubatan

Ubat berhenti merokok boleh mengurangkan gejala penarikan diri dan mengurangkan nafsu. Mereka paling berkesan apabila digunakan sebagai sebahagian daripada program penghenti berhenti merokok yang diawasi oleh doktor anda. Bercakap dengan doktor anda mengenai pilihan anda dan sama ada ubat anti-merokok adalah sesuai untuk anda. Pilihan yang diluluskan oleh

Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) adalah:
Terapi penggantian nikotin. Terapi penggantian nikotin melibatkan “menggantikan” rokok dengan pengganti nikotin lain, seperti gusi nikotin, tampalan, pembungkus, inhaler, atau semburan hidung. Ia melegakan beberapa gejala penarikan dengan menyampaikan nikotin yang kecil dan mantap ke dalam badan anda tanpa tars dan gas beracun yang terdapat di dalam rokok. Rawatan jenis ini membantu anda menumpukan perhatian kepada pecah ketagihan psikologi dan menjadikannya lebih mudah untuk menumpukan pada pembelajaran tingkah laku baru dan kemahiran mengatasi.

Ubat bukan nikotin. Ubat-ubatan ini membantu anda berhenti merokok dengan mengurangkan gejala mengidam dan penarikan diri tanpa penggunaan nikotin. Ubat-ubatan seperti bupropion (Zyban) dan varenicline (Chantix, Champix) bertujuan untuk kegunaan jangka pendek sahaja.

 

Apa yang perlu anda ketahui mengenai e-rokok

Memandangkan ia menghilangkan gas tar dan toksik yang terdapat dalam asap rokok, merokok e-rokok (vaping) hampir pasti kurang berbahaya daripada merokok rokok konvensional. Walaupun kajian yang berbeza mempunyai hasil yang saling bertentangan, e-rokok juga boleh membantu dalam menendang kebiasaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan untuk mencela:

  • Cecair yang digunakan dalam e-rokok mengandungi nikotin yang mempunyai banyak kesan kesihatan negatif, termasuk tekanan darah tinggi dan diabetes.
  • Nikotin dari e-cecair sangat berbahaya kepada otak yang sedang berkembang dan kanak-kanak.
  • E-cecair mungkin mengandungi agen perasa yang boleh menyebabkan penyakit paru-paru kronik.
  • Sesetengah vaporizers boleh menjana sejumlah besar toksin seperti formaldehid.

    Sumber: Penerbitan Kesihatan Harvard

 

Terapi alternatif

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghentikan merokok yang tidak melibatkan terapi penggantian nikotin, vaping, atau ubat-ubatan preskripsi. Ini termasuk:

Hypnosis – Ini adalah pilihan popular yang telah menghasilkan hasil yang baik untuk banyak perokok bergelut untuk berhenti. Lupakan apa yang anda lihat dari hipnotis panggung, hipnosis bekerja dengan membuat anda menjadi keadaan yang sangat santai di mana anda terbuka untuk cadangan yang menguatkan tekad anda untuk berhenti merokok dan meningkatkan perasaan negatif anda terhadap rokok.

Akupunktur – Salah satu teknik perubatan tertua, akupunktur dipercayai berfungsi dengan mencetuskan pembebasan endorfin (penyembuh sakit semula jadi) yang membolehkan tubuh berehat. Sebagai bantuan pemberhentian merokok, akupunktur boleh membantu menguruskan gejala penarikrahan merokok.

Terapi Tingkah Laku – Ketagihan nikotin adalah berkaitan dengan tingkah laku yang lazim atau ritual yang terlibat dalam merokok. Terapi perilaku memberi tumpuan kepada pembelajaran kemahiran mengatasi baru dan melanggar tabiat tersebut.

Terapi Motivasi – Buku dan laman web membantu diri dapat memberikan beberapa cara untuk memotivasi diri anda untuk berhenti merokok. Satu contoh yang terkenal ialah mengira simpanan kewangan. Sesetengah orang telah dapat mencari motivasi untuk berhenti hanya dengan mengira jumlah wang yang akan mereka simpan. Ia mungkin cukup untuk membayar percutian musim panas.